Αθήνα ,03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ

(ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ ΕΣΤΡΑΦΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΠΙΣΩ)

Την 3η Δεκεμβρίου του 1912 πραγματοποιήθηκε η αναμέτρηση του Ελληνικού με τον Τουρκικό στόλο κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου.

Η Ναυμαχία της Έλλης πραγματοποιήθηκε στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά), της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων.

Ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου το Θωρηκτό Αβέρωφ υπό τας διαταγάς του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη ο οποίος εξέπεμψε και το παρακάτω Ναυτικό Σήμα προς τα Πλοία του Στόλου και το οποίο έμεινε στη Ιστορία:
«Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».

Η Ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου το Θωρηκτό «Χαϊρεδίν Βαρβαρόσας» η διαφορετικά Μαρμπαρόσα υπό του Ραμίζ Μπέη αναγκάστηκε να επιστρέψει ταπεινωμένη στα Δαρδανέλια.

Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο έλεγχος του Αιγαίου παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.

Ελπίζουμε οι σημερινοί Ηγήτορες να παραδειγματισθούν από τις ενέργειες των προγόνων μας και οι Έλληνες να διαβάσουν και να οραματισθούν από την Ιστορία μας γατί ίσως χρειασθεί να το επαναλάβουμε.