Αθήνα , 27 Οκτωβρίου 2020


 

ΜΗΝΥΜΑ ΛΑ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ  28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Φέτος περισσότερο από άλλες φορές η 80η επέτειος του ένδοξου «ΟΧΙ» τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 από τον Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για τον Ελληνικό λαό.

Η απάντηση του Ι. Μεταξά με την φράση « Alors c’est la guerre» στις Ιταλικές απαιτήσεις , που ενσάρκωνε την θέληση του Ελληνικού λαού, είναι γραμμένη στην ψυχή του κάθε Έλληνα και είναι η απάντηση και σήμερα σε οποιοδήποτε επίδοξο κατακτητή που επιδιώκει να σφετεριστεί, έστω και μια σπιθαμή Ελληνικής κυριαρχίας.

Εμείς οι Έλληνες, που από αρχαιοτάτων χρόνων γεννήσαμε την Δημοκρατία, τον πολιτισμό, την φιλοσοφία, τις τέχνες και τα γράμματα, δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι.

Γιατί μόνο μέσα στο πλαίσιο της Ειρήνης μεγαλουργούν οι λαοί.

Δεν διστάζουμε όμως να πούμε το μεγάλο «ΟΧΙ» σε κάθε πρόκληση και να πολεμήσουμε σαν λιοντάρια, για την Πατρίδα, την Θρησκεία και την Οικογένεια και να ξαναγράψουμε το έπος του ’40.

Φέτος, λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις στη χώρα μας, ούτε στην Θεσσαλονίκη μας που συγχρόνως εορτάζει την απελευθέρωση της κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και την μνήμη του Πολιούχου της , Αγίου Δημητρίου.

Δεν ξεχνάμε όμως τις μεγάλες θυσίες των προγόνων μας , τιμούμε την μνήμη τους, σηκώνουμε σε κάθε σπίτι την γαλανόλευκη και δίνουμε όρκο ότι θα είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα σε κάθε πρόκληση που θα δεχτούμε… δίνοντας υπόσταση στο Ιστορικό « ΟΧΙ» το ’40 !